Jerky!

Jerky är ett mycket populärt “snacks” i USA, framför allt mellanvästerns delstater, Nebraska, Kansas, Wyoming m.fl. och kan köpas i de flesta affärer.
Jerky är helt enkelt smaksatt torkat kött som man med fördel kan göra själv.
Blir ett perfekt tilltugg framför teven.

1kg nötkött skuret i långa strimlor, enklast blir det att skära om köttet är lite fruset.

Dry Jerky rub:

2 tsk grovkornigt salt
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
½ tsk Cayenne peppar
1 msk farisocker

Blanda ingredienserna väl och gnid in köttet ordentligt, låt det marineras I 12 timmar I kylskåp.

Jerky hot marinad:

2 msk soja sås
4 droppar tabasco
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver

Blanda ingredienserna väl och låt köttet marineras I 12 timmar I kylskåp.



Torka av köttet ordentligt! Placera köttet luftigt på ett galler i ugnen med en plåt under. Lägg hushållspapper på plåten som då kan suga upp vätska som droppar från köttet, byt ut mot nytt papper efter halva torktiden.

Ställ in temperaturen på ca 75 grader och låt ugnsluckan stå lite på glänt, lägg t.ex. en grytlapp i mellan. Köttet skall sakta torka i 7 – 12 timmar, när köttet börjar bli klart har det fått en nästan helt svart färg samt om man böjer en köttstrimla skall det ”knastra” lite. Låt sedan köttet svalna helt.

Torkat kött som förvaras i lufttät burk klarar sig väldigt länge.

Smaklig måltid