Hur grillar ni egentligen?


När sommaren närmar sig och det blir tal om att bjuda över grannen på lite grillat så börjar de flesta slänga ängsliga blickar mot klotgrillen som köptes på macken förra året och som man glömde att ställa in under tak efter säsongens slut.För de flesta svenskar är grillen något man använder ett fåtal gånger under sommaren med ungefär samma ritual d.v.s. mannen som nästan aldrig lagar mat blir helt plötsligt en gourmetexpert och skall naturligtvis sköta själva grillandet, den andra delen sköts av frun som förbereder potatisgratäng, sallad, såser av alla de slag, bröd, förrätter och efterrätter, all beröm går givetvis till grillmastern.

Hur brukar då själva grillandet gå till?

På inköpslistan: 1 flaska färdig grillolja, skivade karrékotletter, 1 påse grillkol eller briketter, 1 flaska tändvätska.
Köttet marineras i grilloljan någon timme, grillen förbereds genom att man fyller på kol i grillen som redan har kvar kolrester från i fjol!? Ett helt paket kol går nästan åt till att fylla grillen.
Man försöker hjälpligt att rengöra det rostiga gallret och precis när det börjar bli dags att grilla och främmandet kommit på plats så dränker man kolet med tändvätskan och tänder på.

Många passar då på att ta sig en öl varefter man sätter sig på en solstol och övervaktar det hela. Det innebär också att man ”måste” sitta där och kan då inte hjälpa till med övrig matlagning.
Efter en stund ropar någon att gratängen är klar och frågar om köttet är på gång varvid en febril aktivitet uppstår.

Snabbt lägger man köttet på grillen där tändvätskan delvis fortfarande brinner och påbörjar den blivande gourmérätten, det doftar en blandning av grillat kött, diesel och grillkrydda runt hela grannskapet.
När värmen till sist kommer igång så droppar fett ner i kolet som tar eld vilket brukar resultera i några extra brända bitar, allt eftersom värmen stiger får man vända flytta och vända köttet igen, till sist blir det klart och vi kan äta.
Senare när alla ätit så passerar någon grillen och utropar ”titta vilken fin glöd”!

Är det någon som känner igen sig?

Inte alla kanske men många skulle jag tro.
Allt fler börjar dock upptäckta att grilla inte bara är en sommarföreteelse utan ett sätt att laga mat, grillen är en utmärkt extraugn och ger många möjligheter att skapa nya spännande matupplevelser året om.

Om man pratar med en amerikan om att grilla eller om barbecue (bbq) som de kallar det så ser de något helt annat framför sig än en rostig klotkrill och karrékotletter.
För amerikanen är en barbecue en helkväll kring grillen där man pratar marinader, rubbing, glace och provsmakar smårätter fram till huvudrätten.

De kryddar med egna kryddblandningar som ofta innehåller farinsocker vilket nästan helt saknas i våra kryddblandningar då sockret lätt bränns på det sätt vi grillar.


Om man följer några enkla råd så får man så mycket mer glädje av sin grill.

Först av allt, köp en bra grill och inte bara den billigaste!
För kolgrillar gäller det att köpa en större variant på 50-57 cm i diameter som underlättar att hålla jämn värme och ger möjlighet att grilla både direkt och indirekt.
För gasolgrillar lika dant, inte allt för liten och helst inte med lavasten, de nya gasolgrillarna har med fördel brännare och grillgaller i gjutjärn, gärna 3-4 brännare som underlättar om du vill grilla indirekt.

Lär dig att ställa in grillen för indirekt grillning, d.v.s. bara fylla halva grillytan med briketter, då får man 2 värmezoner att jobba med.

Grilla med locket på!

Det ger jämnare värme och släcker ev. lågor som kan uppstå, tänk bara på att helt öppna ventiler i botten och i locket på grillen.

I gasolgrill så används bara 1 eller max 2 brännare (av 3-4), vilket ger en yta där man kan lägga kött el. dyl. för eftervärme.

Gör så här för att grilla dina karrékotletter i kolgrill:

Förbered grillen i god tid och använd briketter med bra kvalité.
Använd en s.k. skorsten eller elektrisk tändare för att tända briketterna, det är både miljövänligare och ger ingen dieselsmak åt köttet. 20-25st briketter räcker för att grilla 6-8 kotletter.

Placera briketterna på ena sidan av grillen så att du får en yta att lägga undan kött för eftervärme utan glöd (indirekt grillning).
Låt briketterna bli helt grå innan du börjar grilla. Ta fram köttet i god tid innan du lägger dem på grillen, köttet skall hålla rumstemperatur, detta är av stor betydelse för nå ett bra resultat.

Använd en torr kryddblandning som du gnider in köttet med precis innan du börjar grilla (se förslag på torrmarinader).
Lägg kotletterna på gallret ovanför glöden och stäng locket!
Grilla tills de fått en fin färg på båda sidor ca 3-5 minuter per sida, vänd endast en gång.

Flytta sedan kotletterna på den sida i grillen där inga briketter finns under gallret och stäng locket och fortsätt grilla indirekt i ca 10-15 minuter med locket stängt, nu behöver man inte vända köttet mer utan låta kotletterna bli genomgrillade.
Att grilla på detta sätt ger saftigare kotletter, liten risk att flammor uppstår, jämnare temperatur, inga brända kotletter etc.

När du lärt dig grilla på detta sätt så kan man utöka smakrikedomen genom att t.ex. tillsätta träflis på glöden efter det att du flyttat köttet till ytan för indirekt grillning.
Al, en, bok, hickory, är några kända smaksättare och ger extra god krydda åt anrättningen.
På marknaden finns numera massor av olika tillbehör att använda i sin grill, så som grillplankor, grillrör för kyckling (Dancing Chicken), röklådor för gasolgrillar etc.Torrmarinad med socker som lämpar sig för indirekt grillning:
Om ni mot förmodan tycker att det blir för mycket så halvera receptet.

2 1/2 dl socker
2 dl finkornigt salt utan jod
1 1/2 dl farinsocker
5 msk + 1 tsk chilipulver
2 msk + 2 tsk spiskummin
4 tsk kajennpeppar
4 tsk nymalen svartpeppar
4 tsk vitlökspulver
4 tsk lökpulver

Blanda alla ingredienserna ordentligt.
Gnid in torrmarinaden i köttet.

Torrmarinad utan socker som då tål högre temperatur:

2 msk nymalen svartpeppar
1 msk vitlökspulver
3 msk senapspulver
2 msk paprikapulver
3 msk chipotlepulver (ger röksmak)
2 msk torkad persilja
3 msk salt (gärna rökt flingsalt)
2 msk Koriander grovmalen

Lycka till med ert nya sätt att grilla.


Mvh
Grillparty.se