Grillrökta honungskotletter



Låter det avancerat? Nix det är det inte.
Resultatet blir saftiga supergoda kotletter!

Du behöver

En grill med lock
Något slag av träsmaksättare (Hickory, Mesquite eller hackat enris)

Och ingredienser

Kotletter med eller utan ben (blir lite festligare med benfria)
Grillkrydda med honung (alt. vanlig honung och grillkrydda)
Salt, helst flingsalt.

Gör så här:

Tänd grillen så kolet/briketterna är ordentligt varma, använd
”skorsten” så får du igång grillen mycket snabbare (se separat beskrivning på denna)
Glöden skall placeras intill ena kanten på din grill så att du har en
stor yta över grillgallret som inte ligger över glöden (se bild)
Krydda kotletterna med honungskryddan, alt. pensla kotletterna med flytande
honung och strö grillkrydda på.
Sist av allt så strör du flingsalt ovanpå kotletterna.

När grillen är varm, placera kotletterna på den ytan på grillgallret som
inte ligger över glöden (se bild)
Lägg en näve träsmaksättare direkt på glöden och sätt på locket på grillen, stäng
nästan igen ventilen tillfälligt så röken som bildas stannar inne i grillen.

Tänk på:

Öppna ventilen till hälften efter 5 minuter, låt kotletterna sakta grillas klart vilket tar
ca, 35 minuter, undvik att tjuvtitta under locket då värmen då smiter iväg.

Servera de saftiga kotletterna med potatis och en god sås.

Smaklig måltid.


Kotlettrad utan ben


Kryddade och klara för grillen


Havssalt ger god smak


Glöden på sidan om kotletterna


Klart!