Vilken grill väljer du?

Om jag fick välja en pryl jag skulle ta med mig till en öde ö så skulle jag välja min Klotgrill! Det är en kompis som är mycket bra att ha, just den modell jag har är avsedd för briketter, rätt stor grillyta och med många kombinationsmöjligheter, fungerar året om, även på en öde ö.

Låt oss titta lite på olika grillar:
Enkel grill utan lock för kol eller briketter

Så här ser tyvärr den vanligaste grillen ut, utan lock och liten grillyta gör denna grill svårgrillad. Det blir lätt för varmt för köttet som ligger direkt ovanför glöden.. Askan som bildas i botten kräver att man vänder grillen upp och ned för att få ut det. Inget jag rekommenderar.


Klotgrill med lock för kol eller briketter

Något bättre då man kan styra värmen genom att sätta dit locket och justera ventilen, går även att använda om man tillsätter träsmaksättare då röken som då bildas kan hållas kvar när locket sitter på plats. Askan som bildas i botten kan vara svår att få ut och ibland krävs att man vänder grillen upp och ned för att få ut den..Större klotgrill med lock för kol eller briketter

Detta är en större klotgrill med genomtänkt funktion och finesser som höj och sänkbart galler Den har stor grillyta med möjlighet att placera briketterna på valfri plats inne i grillen (små galler avgränsar) på så sätt kan man placera det man grillar på sidan om glöden och därigenom grilla med indirekt värme som ger mycket saftigare resultat. Lättjusterade ventiler och askuppsamlare gör det enkelt att grilla.

 

Bra Dålig

Samma gäller för Campinggrillar, välj en med löstagbart lock!Gasolgrillar

Finns i otaliga varianter och har blivit väldigt populära. Med lite knep kan man använda smaksättare av trä till dessa också och på så sätt erhålla den goda röksmaken, det kräver dock en liten behållare där träspån kan placeras och som sakta sprider sin rök (Fumus röklåda).Tänk på att köpa en gasolgrill med minst 3 brännare så att du kan grilla ”indirekt” om du känner för det, (se separat information om indirekt grillning på gasolgrill).

För er som bor i norra delen av landet och som gillar att starta grillsäsongen tidigt gäller det att köpa en gasolgrill med så mycket gjutjärn som möjligt för att få en bättre effekt och som har lättare att hålla värmen, alltså gjutjärnsbrännare, gjutjärns flamskydd och gjutjärnsgaller, emaljerade galler är lättare att hålla rena.

Tips: Gasolregulatorer är vanligtvis på mellan 28-30 mbar men det finns att få tag på 50 mbar regulatorer som ger betydligt bättre ”flås” i grillen, fråga i butiken!
Några exempel på modeller av smokers, i USA finns 100-tals varianter.
Man placerar briketterna i det vänstra utrymmet och det man vill grilla i det högra.


Smokers

Barbecuegrillar eller smokers som amerikanarna kallar dem är en speciell sorts grillar där man placerar briketter, kol eller till och med eldar i ett utrymme men placerar det man vill grilla i ett särskilt utrymme bredved. Man styr sedan värmen med ventil till lämplig temperatur.
Med Barbecue metoden så rökgrillar man maten sakta upp till flera timmar beroende på vad du grillar. Eftersom ingen glöd finns i utrymmet där du grillar så ryms väldigt mycket mat. Smaksätter gör man med olika val av vedsorter (om man eldar) eller strör små träbitar eller flis på glöden, man får räkna med att fylla på glöd flera gånger om man grillar länge.

Fler modeller på grillar hittar du under rubriken BBQ jorden runt, tävlingar.