Baka bröd på planka i din grill.



Matbröd med italiensk touch.

Använd valfri planka, t.ex. al eller ceder, lägg folie på undersidan och stryk lite olivolja ovansidan.

Du behöver:

50 g jäst
4 ½ dl vatten, fingerljummet
½ dl olivolja
1 msk honung
1 tsk havssalt
6 dl vetemjöl
6 dl durumvete



Gör så här:

1. Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet.

2. Häll på resten av vattnet, honungen, havssaltet, olivoljan och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

3. Tag upp degen och knåda den slät med resten av mjölet.

4. Dela degen i bitar. forma dessa till runda bröd som läggs på plankor att jäsa i 30 minuter, skär några ränder upptill på bröden.

5. ställ in grillen för indirekt grillning, starta grillen i god tid och låt temperaturen hamna kring 200-225 grader.

6. Undvik att placera plankorna direkt över glöden/brännarna utan låt värmen komma på båda sidor om plankorna.

Grädda med locket stängt!


Som komplettering till de goda bröden.

Använd bröden och gör en god Crostini (rostat bröd med olika fyllningar)

1. Skär bröden i skivor och rosta snabbt på grillen.

2. Ringla olivolja över bröden.

3. Gör en kryddig tomatsalsa.

4. Garnera med rostad vitlök och basilika.

Blir en perfekt förrätt.


Min Italienske vän Marco visar hur det går till