Aromsmör
Svårt att vara utan

Salt tomatsmör:
1 dl finhackade soltorkade tomater eller motsvarande mängd färdigköpt röd pesto körs i mixer tillsammans med smöret. Lägg smöret i en sprits och spritsa fina små toppar på ett smörpapper. Låt stelna i kylskåp, är det bråttom går det bra att ställa smöret i frysen en stund. Utmärkt till kyckling.

Rostat vitlökssmör:
10 vitlöksklyftor med skalet kvar bakas i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter tills de är ljusbrunt rostade. Vitlöken svalnas av, skalas och körs i mixer med smöret, salt och peppar. Låt smöret stelna något så att det blir formbart, rulla bollar som vänds i hackad persilja och ställ tillbaka i kyla. Det här blir ett mäktigt smör med mycket smak. Passar till kraftiga kötträtter till exempel revbensspjäll.

Ädelostsmör:
100 gr god, stark ädelost och 2 cl calvados eller cognac mixas med smöret i matberedare tillsammans med salt och peppar. När smöret stelnat något kan det formas till vackra ägg med hjälp av 2 matskedar som doppas i varmt vatten med jämna mellanrum. Smöret är ganska salt och pikant i smaken, lämpar sig väl att servera till en grillad entrecote eller grillspett.